Help! De stof van mijn bank pilt!

O nee! Je komt thuis klaar om op de bank te ploffen. Je zit en haalt je handen over de stof en dan zie je het ineens. Je stof pilt! Het is ons allemaal wel eens overkomen. Leuk vinden we het zeker niet, dus de grote vraag? Hoe kom ik van pilling af zonder de stof van mijn bank te beschadigen?

Wat is pilling?

Pilling zijn die kleine bolletjes die op alle stoffen kunnen ontstaan door normaal gebruik. Om te beginnen is het altijd goed om te weten dat pilling een natuurlijke eigenschap is van een stof. 

Externe pilling, het opstapelen van vezels

De meest gebruikelijke vorm van pilling is externe pilling. Wanneer je een nieuwe bank of stoel in huis hebt gehaald kunnen er altijd nog wat losse vezels uit de stof van de bank steken. Deze vezels kunnen gaan klitten met andere vezels van bijvoorbeeld je favoriete wollen trui of de haren van de hond. Door wrijving die ontstaat als we gaan zitten op de bank wordt dit een bolletje wat vast lijkt te zitten. Gewone pilling komt dus altijd van een externe bron. Factoren die invloed hebben op pilling zijn bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en de aanwezigheid van huisdieren.

Pilling en pluizen door slijtage

Pilling kan ook ontstaan door slijtage door de jaren heen. Deze vorm van pilling komt maar weinig voor en zeker niet op nieuwe meubels. Door wrijving tijdens gebruik slijt de bekleding. Deze slijtage wordt ook pilling genoemd. Maar deze pilling vormt geen mooie ronde bolletjes maar kenmerkt zich door het dun worden van de stof in combinatie met verharen van de vezels. Denk hierbij aan een knie of bovenbeen van een afgedragen spijkerbroek. Deze vorm van pilling word ook wel pluizen genoemd.

Het is altijd belangrijk om het type pilling goed te identificeren, we willen namelijk zorgen dat we de soort pilling op de juiste wijze tegen gaan en het meubelstuk geen schade aanbrengen. Verder op in dit blog tips over hoe je pilling kan verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Nou zeg ik altijd in de winkel : “Liever voorkomen dan genezen!”. Daarom is het altijd belangrijk je mooie bank de juiste zorg te geven. Er zijn namelijk een aantal dingen die je kunt doen om pilling te voorkomen.

Waar je op kan letten om pilling te voorkomen

  1. Juiste stofkeuze Heb je al eens meubels in huis gehad die hebben gepilt? Grote kans dat je het weer krijgt. Pilling is huishouden gebonden zolang je niet aan de slag gaat met onderstaande items. Lukt dit niet? Kies dan voor een stof die niet kan pillen. Bijvoorbeeld een lederlook, ribstof of velvet.

  2. Op onderzoek uit! Het is belangrijk om er achter te komen wat de pilling veroorzaakt. Als je de oorzaak namelijk niet opspoort en aanpakt blijf je last houden van pilling. Veel voorkomende bronnen zijn huisstof, kussens, (fleece)plaids, sportsokken, haren etc.

  3. Goed onderhoud. Het voorkomen van pillen begint met goed onderhoud van het bankstel of de bekleding. Huisstof dat zich op je bank of fauteuil nestelt moet met regelmaat worden weggezogen. Doe dit door te stofzuigen met het juiste hulpstuk (De zuigmond met borstel). Zet hierbij niet te veel kracht en doe dit op een lage zuigstand, om beschadiging van je bekleding te voorkomen (pluisvorming). Gebruik nooit een kleefroller voor het verwijderen van huisstof of haren. Hiermee zet je alle vezels van de stof omhoog. En het resultaat hiervan is meer risico op pilling. (Wat we nou juist willen voorkomen!)

  4. Huisdieren Een andere factor die een grote invloed heeft op het ontstaan van pilling is de aanwezigheid van huisdieren. Huisdieren hebben van zichzelf een vettige huid en vacht die afgeeft op de bekleding. Hierdoor hechten haren en huisstof zich sneller op de bekleding waardoor pillen ontstaat. Laat huisdieren daarom het liefst niet op de bank. Huisdieren verharen en de haren hechten zich vervolgens aan je zitmeubel. Nou weet ik dat we allemaal graag knuffelen met de hond of poes op de bank. Dus wanneer ze toch op de bank komen stofzuig voorzichtig en voorkom beschadiging. Verwijder als dit niet voldoende effect heeft de haren zachtjes met een klamme katoenen doek of speciale harenborstel. Nooit een kleefroller gebruiken.

  5. Luchtvochtigheid Een te lage luchtvochtigheid geeft synthetische materialen een statische lading. Hierdoor trekt de bekleding haren, (huis)stof en andere vezels aan. Deze klitten vervolgens tot pillingbolletjes. Door de luchtvochtigheid op peil te houden voorkomt je dat je bekleding statisch wordt.

Dit zijn alle dingen die je kunt doen om pilling tegen te gaan! Maar grote kans dat je dit artikel leest omdat jij precies op dit moment last hebt van pilling! Heel vervelend… Daarom geef ik je ook graag de tools om er weer vanaf te komen!

 

Hoe verwijder je pilling?

Hoewel pilling er vaak ernstig uitziet is het erg makkelijk te verwijderen. Je kunt de bolletjes op de stof verwijderen met een professionele pillingtondeuse. Dit is een speciaal voor pillen ontwikkeld apparaat en zorgt ervoor dat de stof niet beschadigd. Goede pilingtondeuse’s zijn al voor zo’n 10 euro online te koop. Let op: gebruik altijd een professioneel apparaat en ga niet aan de slag met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals oude scheermesjes etc. deze doen meer schade dan goed!

Hoe gebruik je een pillingtondeuse?

Inmiddels de pillingtondeuse in huis? Dit is hou je hem gebruikt : Zet de pillingtondeuse rustig op de stof en beweeg geleidelijk zonder kracht te zetten met het apparaat over de bekleding (Ik vind het zelf fijn om dit te doen in ronddraaiende bewegingen, zo weet ik zeker dat ik alles meeneem) De bolletjes zullen los komen en worden opgevangen in de tondeuse. Zo is de bekleding snel weer als nieuw. Wanneer de bolletjes niet in één keer verdwijnen kun je de behandeling een aantal maal herhalen. Voorkom altijd dat je kracht gaat zetten op de bekleding, dit kan de stof namelijk beschadigen! Het verwijderen van pilling tast de stof niet aan. Je verwijdert alleen de overtollige vezels en de vezels die afkomstig zijn van een externe bron.

Tip! Vormt zich opnieuw een pilling bolletje? Weg ermee! Meteen aanpakken. Wanneer het er namelijk maar een paar zijn is de klus zo gepiept. Wacht je tot de hele bank er vol mee zit dan is het ineens een hele klus.

Veel succes, ik ben er zeker van dat je met deze tips je bank lang mooi houd! Twijfel jij nou of het pilling of pluizen is? Met een foto kunnen we je altijd helpen met het identificeren.

- Joy

Rebellenclub

De specialist in maatwerk

Bij ons kan je jouw droom bank, fauteuil, eetkamerstoelen, poefje en kussens helemaal zelf samen stellen.

Begin met samenstellen
Maatwerk eetkamertafel bij Rebellenclub